FANDOM


Tove

Tove Jansson

Tove Marika Jansson (9. elokuuta 1914, Helsinki – 27. kesäkuuta 2001, Helsinki), oli suomenruotsalainen kirjailija ja kuvataiteilija, joka tunnetaan parhaiten Muumi-kirjojen luojana.

ElämänvaiheetMuokkaa

Tove-Jansson-Relief

Kilpi kirjailijan talosta.

Jansson oli monipuolinen taiteilija: kirjailija, taidemaalari, kuvittaja, pilapiirtäjä ja sarjakuvataiteilija. Hän on Suomen käännetyin kirjailija.[1]

Tove Jansson syntyi 1914 Helsingissä taiteilijaperheeseen. Hänen isänsä oli kuvanveistäjä Viktor Jansson (Faffan) (1885–1958) ja äitinsä graafikko Signe Hammarsten-Jansson (Ham) (1882–1970). Myös hänen molemmista veljistään tuli taiteilijoita: Per Olov Janssonista valokuvaaja, Lars Janssonista kirjailija ja sarjakuvapiirtäjä. Kun Tove lopetti muumisarjakuvien piirtämisen Lars jatkoi hänen työtään vielä vuosia.

Janssonin kumppani oli taidegraafikko Tuulikki Pietilä, jonka kanssa hän vietti useat kesät Pellingissä sijaitsevassa Klovharun saaressa. He kirjoittivat yhdessä myös kirjan "Haru, eräs saari" jossa he kertoivat kesistään saaressa. Jansson ja Pietilä asuivat ja pitivät yllä galleriaa Helsingin Ullanlinnassa. Pietilän kuvaamista kaitafilmeistä on koottu useita tv-dokumentteja, joissa on käsitelty niin heidän kesiään Klovharunilla kuin heidän matkusteluaan ympäri maailmaa.

Omien Muumikirjojensa lisäksi Jansson myöskin kuvitti muita lastenkirjallisuuden klassikoita, kuten J. R. R. Tolkienin Lohikäärmevuori (jonka myöhempi, tunnetumpi suomennos on Hobitti eli sinne ja takaisin) ja Lewis Carrollin Liisan seikkailut ihmemaassa.

Tove Jansson sai työstään useita palkintoja. 1966 Jansson sai Hans Christian Andersenin palkinnon (kultamitali) työstään lastenkirjallisuuden hyväksi. Valtion kirjallisuuspalkinnon hän sai vuosina 1963, 1971 ja 1982. Jansson sai myös Suomen kulttuurirahaston palkinnon 1990 sekä Suomi-palkinnon 1993. Monien suomalaisten mielestä Jansson olisi elämäntyöstään ansainnut myös Nobelin kirjallisuuspalkinnon, mutta Janssonille itselleen palkinnot eivät merkinneet suuria. Paljon tärkeämpänä hän piti läheistensä hyväksyntää ja arvostusta.

Tove Jansson kuoli vuonna 2001 syöpään 86-vuotiaana. Hän vietti koko edeltävän vuoden sairaalassa. Hänet on haudattu sukuhautaan Helsingin Hietaniemen hautausmaalle.