FANDOM


Tämän artikkelin epäillään olevan kopio Wikipedian artikkelista: Muumit ja suuri tuhotulva . Voit auttaa Muumitaloa korvaamalla suoraan Wikipediasta tuodun tiedon.
Muumit ja suuri tuhotulva (1991)
Småtrollen och den stora översvämmingen (1945)
Suuri Tuhotulva
Kirjailija Tove Jansson
Kustantaja WSOY
Suomentaja Jaakko Anhava
Genre Satu
Ilmestynyt 1945
Julkaisuasu kirja
Sivuja
Kirjasarja
Kansitaiteilija tekijän oma kuvitus
ISBN 951-0-17619-2

Muumit ja suuri tuhotulva on Tove Janssonin ensimmäinen muumikirja.

Sotatalvena 1939 suomenruotsalainen kuvataiteilija Tove Jansson tunsi halua kokeilla piirtämisen lisäksi jotain muuta. Hän päätti kirjoittaa sadun pienestä rumasta otuksesta, joka oli ollut Tove Janssonin tunnushahmo Garm-lehden pilapiirroksissa.

Sodan jälkeen satu julkaistiin vuonna 1945. Kustantajalle nimi Muumipeikko (Mumintroll) ei kelvannut, vaan nimeksi ehdotettiin "pikkupeikkoa" (ruots. småtrollen) jotta nimi olisi lukijoille ymmärrettävämpi. Ensimmäinen muumitarina julkaistiinkin nimellä Småtrollen och den stora översvämmingen. Kirjan suomenkielistä versiota, Muumit ja suuri tuhotulva, saatiin odottaa aina vuoteen 1991 asti.

Muumit ja suuri tuhotulva on usein unohdetumpi muumitarina, sillä se on kerronnaltaan ja kuvitukseltaan erilaisempi kuin myöhemmin ilmestyneet muumitarinat. Tarina etenee tapahtumiltaan nopeatempoisesti ja Janssonille ominainen kuvaileva ja filosofisia viittauksia tulviva kirjoitustyyli tuntuu uupuvan ja tyyli on enemmänkin lastenkirjamainen, kuin satu, kuten Tove tarinan tarkoittikin. Piirrokset ovat myös erilaisia myöhempään muumituotantoon verrattuna; muumit eivät ole vielä samankaltaisia pyöreäkuonoisia olentoja ja esimerkiksi Muumimammalla ei ole esiliinaa.

VAROITUS: Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kirjassa Muumipeikko ja hänen äitinsä Muumimamma etsivät kadonnutta Muumipappaa ja joutuvat matkalla erilaisiin seikkailuihin ja tapaavat monia erilaisia otuksia. He löytävät pikku otus Nipsun ja kukassa asuvan Tulppaanan, joiden kanssa he muun muassa pakenevat suurta käärmettä, päätyvät kallion sisällä sijaitsevaan paikkaan joka on tehty makeisista, kohtaavat äkäisen muurahaisleijonan, purjehtivat hattivattien ja merenpeikon kanssa ja joutuvat suureen tulvaan. Lopulta muumiperhe päätyy onnellisesti yhteen. He myös löytävät kauneimman laakson jonka ovat nähneet, ja huomaavat laaksoon ajautuneen talon, joka paljastuu Muumipapan itsensä rakentamaksi taloksi.

LinkkejäMuokkaa


Muumi-kirjat
Muumit ja suuri tuhotulva (1945) • Muumipeikko ja pyrstötähti (1946) • Taikurin hattu (1948) • Muumipapan urotyöt (1950) • Vaarallinen juhannus (1954) • Taikatalvi (1957) • Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia (1962) • Muumipappa ja meri (1965) • Muumilaakson marraskuu (1970)
Kuvakirjat: Kuinkas sitten kävikään? (1952) • Kuka lohduttaisi Nyytiä? (1960) • Vaarallinen matka (1977) • Outo vieras Muumitalossa (1980)

LähteetMuokkaa